Valon avulla kotiin ilmettä ja tunnelmaa

Valon avulla kotiin ilmettä ja tunnelmaa

Syksyn ja hämärien iltojen myötä valon ja valaistuksen tarve kasvaa. Kotiin kannattaakin hankkia erilaisia valaisimia eri tarpeisiin. Monet kodin puuhat tarvitsevat hyvää yleisvaloa, joihin tarvitaan lähes spottimaista valoa ja iltaisin on mukava istuskella hämärämmässä valossa. Oikea valaistus parantaa siis tunnelman lisäksi kodin käyttömukavuutta ja toimivuutta. Valoon tulee kuitenkin harvemmin kiinnitettyä huomiota, paitsi silloin kun sitä ei ole riittävästi tai se häikäisee ikävästi.

Kodissa voi olla hankala tehdä suuria valaistusmuutoksia, mikäli ei samalla ole remontoimassa tai rakentamassa koko kotia. Mutta myös pöytä- ja jalkavalaisimilla on mahdollista muuttaa merkittävästi kodin tunnelmaa, kun taas kattovalaisimien avulla saa luotua hyvän yleisvalon. Valaistus kannattaa suunnitella niin, että valo on suunnattu epäsuorasti. Valon määrän lisäksi valon laatu vaikuttaa näkemiseen.

Kangasvarjostimet ja paperilamput luovat kaunista ja pehmeää valoa. Valon väri ja teho tietenkin vaikuttavat siihen, kuinka kirkas valo on. Työvalaisimen on syytä luoda riittävää yleisvaloa, jotta työskentely olisi miellyttävää eivätkä silmät rasittuisi. Kattovalaisin toimii huoneen ilmeen viimeistelijänä ja antaa hyvän yleisvalon.

Valovirran mittayksikkö on lumen (lm) ja sen avulla mitataan, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Mitä suurempi lumen-luku on, sitä enemmän valoa lamppu antaa. Energiasäästölamppujen ja led-valojen kohdalla lamppujen tuottamaa valomäärää ei voi enää vertailla wattien perusteella, sillä watit kertovat ainoastaan sähkönkulutuksesta. Jos esimerkiksi energiansäästölampulla haluaa luoda saman verran valoa kuin 60 watin hehkulampulla, tulisi led-lampun tai energiansäästölampun valovirran olla 800 lumenia.

Valon väriä taas mitataan kelvin-asteikolla. Lampun värisävyllä on suuri vaikutus huoneen tunnelmaan. Värilämpötilan mittayksikkönä käytetään kelviniä (K). Päivänvalo on 5500 kelviniä ja se on väriltään kellertävää valoa. Kylmempi valo on väriltään sinertävämpää ja vaihtoehtoja löytyy myös näiden välistä. Mitä kylmempi ja sitä kautta sinertävämpi lampun tuottama valo on, sitä korkeampi kelvin-arvo sillä on.

Yleensä kodin oleskelutiloissa, kuten makuuhuoneessa ja olohuoneessa, suositaan lämpimän tai puhtaan valkoisen valon lamppuja. Näillä on siis matalahko värilämpötila. Julkisiin tiloihin taas valitaan usein sinertävän valkoisia loisteputkilamppuja, joissa on korkea kelvin-arvo. Led-lampuissa riittää valinnanvaraa kellertävästä tai puhtaan valkoisesta valosta sinertävään valoon ja saatavilla on myös värillisiä led-lamppuja. Tavallisen, nyt jo harvinaiseksi käyvän, hehkulampun värilämpötila oli noin 2700 K. Lamppuja, jotka ovat värilämpötilaltaan yli 5000 kelviniä kutsutaan päivänvalolampuiksi. Lamppua valitessa kannattaa pohtia myös sitä, kuinka voimakasta valoa tilaan tarvitaan. Valaistusvoimakkuuteen vaikuttaa lampun tuottama valon määrä.

Valaistusvoimakkuuden mittayksikkö on luksi (lx). Valaistusvoimakkuuteen vaikuttavat mm. lampun valovirta, valaisimen optiset ominaisuudet ja lampun etäisyys valaistavasta pinnasta. Valaistusvoimakkuus vaikuttaa esim. siihen, kuinka hyvin valossa näkee lukea tai maalata. Eri käyttötarkoituksiin ja tiloihin suositellaankin eri valaistusvoimakkuuksia.

Valaistuksen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon ikkunoiden sijainti ja valon suunta, sillä luonnonvalon määrä vaikuttaa huomattavasti valaistuksen suunnitteluun. Asunnon pimeämpiin osiin saa lisää tilaa ja valoa peilien ja lasitiiliseinien avulla. Valoa voi puolestaan pehmentää ja hajottaa verhoilla. Asunnon sisustuksen värit vaikuttava myös valaistuksen valitsemiseen, vaaleat kuosit heijastavat valoa kun taas tummat tekstiilit imevät sitä. Valolla voidaan korostaa haluttuja kohteita ja peittää niitä, joita ei halua tuoda esille. Parhaan lopputuloksen saamiseksi siirrettäviä valaisimia voi kokeilla eri kohdissa asuntoa.

Hyvän valon tuntee siitä, että itse viihtyy valaistussa tilassa. Mieltymykset vaihtelevat – toiset pitävät kirkkaasta valosta kun taas toiset nauttivat hämärästä ja lämpimämmistä sävyistä. Hyvä valo onkin muunneltavissa tarpeen ja tilanteen mukaan.