Uuden sängynpäädyn voi hyvin rakentaa helposti itse

Uuden sängynpäädyn voi hyvin rakentaa helposti itse

Sänky voi olla hyvinkin hintava hankinta, mikäli uniinsa haluaa panostaa. Ja miksi ei haluaisi, nukummehan me kolmasosan elämästämme. Mutta mikä eteen, kun vanha sänky alkaa kyllästyttää, tyyli muuttuu mutta uuttakaan ei raaskisi ostaa. Mikäli makuuhuoneeseen kaipaa uutta ilmettä, tekee uusi sängynpääty jo ihmeitä. Ja sen taas voi tehdä helposti itse. Askartelu vaatii jonkin verran aikaa ja hermoja, mutta ei erityistaitoja. Sängynpäädyn tekemiseen tarvitset jonkin verran etukäteisvalmisteluja ja hankintoja, kannattaa tietenkin tarkistaa mitä löytyisi kotoa jo valmiina. Yllättävän monilta löytyy kotoa tai kellarista käyttämättä jäänyt vaahtomuovipatja ja nyt on hyvä hetki antaa sille uusi elämä. Mikäli tällaista ei ole päässyt nurkkiisi kasaantumaan, täytyy suunnata kauppaan tai vaikkapa kirpputorille, sillä tästä alkaa uuden päädyn rakennus. Patjan tulisi olla vähintään sängyn levyinen ja sen voi leikkaamalla muotoilla halutun kokoiseksi. Tähän ei kannata käyttää kuitenkaan liian ohutta patjaa, sillä lopputulos on silloin helposti hieman lörpähtävä ja halvan näköinen.

Patjan lisäksi tarvitset kovan, puisen levyn johon voi tehdä reikiä. Voit myös hankkia valmiiksi rei’itetyn levyn ja säästää näin yhden työvaiheen kokonaan. Valmiiksi rei’itetyn pohjan avulla on myös helppo suunnitella, minkälaisen kuvion haluat nappien avulla tehdä. Uuden sängynpäädyn päällystämiseen tarvitset tietenkin mieleistäsi kangasta, jonka avulla luot makuuhuoneeseen haluamasi uuden ilmeen. Kankaan ei tulisi olla liian ohutta, ettei patja paista siitä läpi. Mikäli haluamasi kangas on läpinäkyvää tai ohutta, kannattaa alle hankkia yksivärinen aluskangas. Kankaan lisäksi tarvitset vanua, joka tulee kankaan ja vaahtomuovin väliin. Sängynpäädyn rakentajan paras ystävä on niittipyssy ja ylimääräinen paketti niittejä. Kiinnittämiseen tarvitaan myös neula ja erittäin vahvaa lankaa. Koristeeksi tulee nappeja, jotka päällystät itse haluamallasi kankaalla. Ota lähettyville vielä terävä veitsi, tussi ja sakset.

Mittaa puulevy samankokoiseksi patjan kanssa ja tässä sinulla on pohja sängynpäätyä varten. Aseta patja puulevyä vasten ja merkitse tussilla ne kohdat, joihin tulee napit (ja joita varten on reikä puulevyssä samassa kohdassa). Leikkaa veitsellä nappeja varten kolot vaahtomuoviin ja vedä palaset irti. Noin muutaman sentin kokoinen ympyrä riittää. Tämän jälkeen voit liimata vaahtomuovin kiinni puuhun, jolloin se pysyy mukavasti paikallaan, vaikka joutuisit liikuttelemaan levyä. Tämän jälkeen asettele sängynpäätyä varten hankkimasi kangas ja mahdollinen sisäkangas, vanu, vaahtomuovi ja puulevy. Ei ole huono idea myöskään pyytää jotakuta auttamaan tässä kohtaa. Aloita nappien asetteleminen patjan keskiosasta ja etene vaakatasossa kohti seuraavia nappeja. Ota pitkä pätkä lankaa ja pujota se neulan läpi. Tämän jälkeen ompele neulalla puun, vaahtomuovin, vanun ja kankaan läpi toiselle puolelle. Pujota lanka napin läpi, vedä lanka tiukaksi ja ompele jälleen neula koko komeuden läpi. Näin nappi jää kiinni etupuolelle. Niittaa lanka kiinni puulevyyn, käyttäen useita niittejä, jotta lanka ei myöhemminkään pääse livahtamaan karkuun. Tee sama kaikille suunnittelemillesi napeille. Älä huolestu, vaikka kangas jää aluksi roikkumaan löysempänä. Kun saat kaikki napit paikalleen, kankaan saa tiukennettua.

Nappien kiinnittämisen jälkeen käännä kankaan reunat takapuolelle ja niittaa ne kiinni huolellisesti. Erityisesti kulmien kanssa kannattaa olla huolellinen, jottei kankaaseen jää ryppyjä. Kiristä huolellisesti joka puolelta, jotta kangas asettuu tasaisesti. Valmiin sängynpäädyn voi asettaa joko seinää vasten nojaamaan tai mikäli sänkyä ei olla siirtämässä, kiinnittää vaikkapa taulukoukuilla seinään. Tavallaan pieni muutos, mutta huomaat kuinka uusi sängynpääty muuttaa koko makuuhuoneen luonteen! Saattaa kuulostaa työläältä, mutta on itseasiassa aika hauskaa puuhaa.