Terveyden kannalta parhaat ihonhoitotavat

Iho on ihmisen suurin elin. Siksi on tärkeää, että se voi hyvin. Ihonhoitorutiinit kannattaa ottaa osaksi päivittäistä elämää. Näin ihosi pysyy puhtaana eikä bakteerit pääse kasvamaan siinä. Moni kuitenkin miettii, kuinka ihoa olisi viisainta hoitaa. Markkinoilla on paljon ihonhoitotuotteita ja niistä voi olla vaikea valita itselle sopivinta vaihtoehtoa. Lisäksi kuluttaja ei välttämättä ole tietoinen kaikista turhista lisäaineista, jotka saattavat jopa kuivattaa ihoa entisestään tai aiheuttaa muita reaktioita. Sen lisäksi, että ihoa hoidetaan ulkoisesti, tulee siitä huolehtia myös sisäisesti. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio yhdessä riittävän päivittäisen nestemäärän kanssa auttavat tehokkaasti pitämään ihon terveenä ja kauniina.

Luonnolliset ainesosat

Päivittäisessä, normaalissa ihonhoidossa kannattaa suosia mahdollisimman luonnollisia ja puhtaita tuotteita. Näin et tule levittäneeksi ihollesi päivittäin sitä vahingoittavia ainesosia. Nykyään moni kosteusvoide tai puhdistusaine on valmistettu luonnon omista raaka-aineista, käyttäen hyväksi esimerkiksi hedelmien ja kasvien sisältämiä vitamiineja ja antiseptisiä ominaisuuksia. Tällaisia tuotteita suositellaan käytettäväksi, sillä niistä ei yleensä ole pidemmän päälle mitään haittaa ihmiselle, allergiat erikseen.

Aloe Vera on yksi maailman suosituimmista luontaisista ihonhoitotuotteista. Aloen lehden sisällä olevaa geeliä voi käyttää sellaisenaan iholle, hiuksiin ja sitä voidaan jopa syödä. Aloe-geeli mm. lievittää nopeasti hyönteisten pistojen aiheuttamaa kutinaa, helpottaa auringonpolttamaa ihoa ja hoitaa sekä kosteuttaa. Muita luonnollisia ainesosia, joita käytetään paljon eri ihonhoitotuotteissa, ovat esimerkiksi manteli, avokado ja oliiviöljy. Nämä ovat aivan loistavia ihon kunnon ylläpitämisessä ja hoitamisessa.

Voiko ihonhoito olla epäterveellistä?

Ihonhoidon tarkoituksena on pitää iho kunnossa, mutta jos käytössä on paljon turhia lisäaineita sisältävä tuote, voi vaikutus olla päinvastainen sekä iholle että muulle terveydelle. Jotkin aiheet voivat aiheuttaa allergisen reaktion, mutta niistä voi pahimmassa tapauksessa saada myös muita terveysoireita. Silloin tällöin uutisoidaan, kuinka jostain ihonhoitotuotteesta on löydetty esimerkiksi syöpää aiheuttavia ainesosia. Esimerkiksi polyaminopropyl biguanide (PHMB) on yksi tällainen. Lisäaineen käyttö on kielletty monessa maassa, sillä se voi alentaa lisääntymiskykyä, aiheuttaa syöpää ja lisäksi se on haitallinen ympäristölle.

Tuotteiden takana olevassa aineosien luettelosta voikin olla hankala tunnistaa haitallisia ainesosia, mutta täysin luonnontuotteeksi sertifioiduista tuotteista ei tällaisia onneksi löydy. Jos haluat pelata varman päälle, suosi luonnontuotteita. Niiden valmistajat ja jälleenmyyjät auttavat mielellään juuri sinulle sopivan tuotteen löytämisessä. Lisäksi saat neuvontaa tuotteessa käytetyistä ainesosista.

Muista myös sisäinen hoito

Riittävä juominen ja terveellinen ruokavalio ovat yksi ihonhoidon tärkeimmistä osa-alueista. Ihmisen tulisi juoda riittävästi vettä ja muita nesteitä päivän aikana. Liian vähäinen juominen nimittäin kuivattaa ihoa ja saa sen voimaan huonosti. Myös rasvaiset ruuat saattavat aiheuttaa ikäviä näppylöitä. Terveellinen ja monipuolinen, paljon ihon tarvitsemia raaka-aineita sisältävä ruokavalio pitää ihon kunnossa.

Silloin, kun iho voi huonosti, tulisi aivan ensimmäiseksi kiinnittää huomiota omaan juomiseen ja ruokailuun. Pelkkä niiden hoitaminen kuntoon voi saada ihosi sileäksi. Syö esimerkiksi mansikkaa. Se sisältää runsaasti C-vitamiinia ja se auttaa vähentämään ihon kuivuutta. C-vitamiini myös auttaa ehkäisemään ihon juonteiden syntymistä, sillä se taistelee niitä aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan. Sen lisäksi, että mansikka on terveellinen, on se myös herkullinen! Ruokavalioon kannattaa sisällyttää riittävästi terveellisiä öljyjä. Oliiviöljy on täydelllinen valinta. Se tekee iholle hyvää niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Se sisältää antioksidantteja ja voi auttaa ehkäisemään tulehduksia. Voit vaikka valmistaa luonnollisen kuorintavoiteen oliiviöljystä ja tummasta sokerista. Kuorinta parantaa ihosi verenkiertoa sekä poistaa kuolleita ihosoluja. Muista, että ihoa ei kannata kuitenkaan kuoria päivittäin.