Terveellistä kombutsa-juomaa voi valmistaa myös itse

Terveellistä kombutsa-juomaa voi valmistaa myös itse

Kombutsa on hyvinkin tunnettu juoma mm. Yhdysvalloissa, mutta uudempi tuttavuus meillä Suomessa. Juomalla uskotaan olevan useita eri terveysvaikutuksia ja sitä myydäänkin Suomessa lähinnä eko- ja terveystuotteisiin keskittyneissä marketeissa. Kombutsaa voi valmistaa helposti itsekin, mutta sen valmistamisen pohjaksi tarvitaan laktobasillien ja hiivasienten muodostama sienimäinen kasvusto volgansieni, jota kutsutaan myös teesieneksi. Kun käyttöönsä saa palasen volgansientä, voi sen avulla jatkaa juoman valmistamista, sillä kombutsaa valmistettaessa sieni tekee purkkiin aina uuden osan, jonka voi lahjoittaa eteenpäin tai jonka avulla voi valmistaa suurempia määriä tätä juomaa. Kombutsa on symbioottinen ja probioottinen juoma, joka sisältää runsaasti hyviä bakteereita, aminohappoja, maitohappoja, c- ja b-vitamiineja ja antibioottisia ainesosia. Sen uskotaan tekevän hyvää elimistölle ja erityisesti vatsalle. Kombutsaa käytetään yleisesti elimistön puhdistamiseen, ihon hyvinvointia edistämään ja virkistämään mieltä.

Kombutsa valmistetaan volgansienen avulla mustasta sokeroidusta teestä. Viljelmä näyttää ulospäin harmahtavalta ja on koostumukseltaan hyytelön kaltainen, muoto on pannukakkumainen tai pesusienimäinen. Välillä teesieni laskeutuu valmistusastian pohjalle ja nesteen pinnalle muodostuu hiljalleen kalvomainen kerros, josta alkaa kasvaa uutta teesientä. Kun pinta on peittynyt kokonaan, alkaa sieni kerätä paksuutta. Tämän jälkeen sen voi jakaa osiin ja käyttää uuden juoman valmistamiseen. Vaikka kombutsa sisältää alkuvaiheessa runsaasti sokeria, valmistuksessa käytetty sokeri haihtuu suurimmaksi osaksi käymisprosessin aikana bakteerien muodostuessa. Samalla alun perin melko makea maku muuttuu hapokkaammaksi, muistuttaen hieman koostumukseltaan ja maultaan meille tutumpaa simaa. Juoman pohjalle muodostuu sakkaa, joka koostuu hiivasoluista ja tämän ansiosta juoma muuttuu poreilevaksi. Juoman makeutta voi säädellä itse maistelemalla juomaa sen eri vaiheissa ja katkaisemalla käymisprosessi sopivassa vaiheessa. Lisäksi juomaan saa eri makuja lisäämällä pullotusvaiheessa mukaan esimerkiksi inkivääriä, hedelmiä tai marjoja.

Kombutsan alkuperästä on useita eri selityksiä, mutta monesti sen kerrotaan tulleen Itä-Aasiasta Venäjän kautta Saksaan tai vaihtoehtoisesti matkustaneen Japanista. Reseptin arvellaan kuitenkin olevan jopa 2000 vuotta vanha ja Kiinassa, Japanissa ja Koreassa juoma on tunnettu jo ajanlaskun alussa. Kombutsa on erityisen suosittu juoma Venäjällä, jossa sitä on valmistettu aktiivisesti satoja vuosia. Venäläiset ovat myös tutkineet kombutsan terveysvaikutuksia ja löytäneet viitteitä siitä, että kombutsalla olisi runsaasti antibioottisia ja elimistöä puhdistavia vaikutuksia. Tutkimusten mukaan kombutsa myös edesauttaa kuona-aineiden poistumista elimistöstä, edistää vatsan toimintaa ja ruoansulatusta ja parantaa yleiskuntoa. Kombutsaa kehotetaan usein nauttimaan aamulla ennen aamiaista, mutta se sopii hyvin juotavaksi muulloinkin ja sitä voi käyttää myös pohjana muille juomille.

Kombutsan käymisprosessi kestää noin 10 päivää ja valmistamiseen tarvitaan siis ainoastaan teetä, sokeria ja teesieni. Kombutsaa voi tuunata haluamaansa suuntaan ja kokeilemalla oppii itselleen parhaiten sopivan käymisajan ja ainesosien määrän. Ennen valmistamista pese huolellisesti sekä kädet että käytettävät astiat. Tämän jälkeen keitä litra vettä ja lisää siihen yksi teepussi, jonka kannattaa antaa hautua noin 10 minuutin ajan. Lisää tämän jälkeen sokeri ja sekoita juomaa, kunnes sokeri on täysin liuennut veteen. Poista teepussi seoksesta ja kaada valmis tee suurempaan astiaan, jossa on neljä litraa kylmää vettä. Lisää astiaan myös teesieni ja peitä koko komeus puhtaalla harsolla tai keittiöpyyhkeellä. Kiristä kuminauhan avulla kangas tiiviiksi kanneksi astian suuaukon ympärille. Tämän jälkeen sijoita astia kuivaan, vedottomaan ja lämpimään paikkaan ja suojaa se suoralta auringonvalolta. Käymisprosessin kannalta ihanteellisin lämpötila juomalle on noin 25 astetta. Tämän jälkeen sitten vain odotellaan ja noin viikon kuluttua juomaa voi alkaa maistella oikean makeustason löytämiseksi. Sitten juoma on valmista!