Tee kodistasi tyylikkäämpi omin käsin

Jos kaipaat kotiisi uutta tyyliä, tee se itse! Voit uudistaa sisustuksesi tuhlaamatta euroja sen kummemmin, sillä parhailla ideoilla hyödynnät jo omistamasi tavarat ja pistät kotisi uuteen uskoon. Jokaisella on mahdollisuus luoda kodistaan kauniimpi, mikäli he niin haluavat. Vaikka olisitkin säästökuurilla, voit silti luoda tyylikkään kodin, joka ihastuttaa vierailijoitakin. Ensimmäinen askel on tietysti kodin siivoaminen lattiasta kattoon, jotta uudet ideat pääsevät oikeuksiinsa. Hauskin osio on ehdottomasti tekeminen; mikään ei voita sitä tunnetta, kun omat ideat muuttuvat todeksi. Projektit vaativat toki hieman aikaa ja vaivaa, mutta monelle ne ovat mieluisa harrastus. Vaikka et olisi ennen juuri sisustusta kokeillutkaan, voit aloittaa pienistä muutoksista. Lue alta parhaat tee-se-itse -ideat ja anna mielikuvituksellesi siivet.

Aloittelijakin pystyy kaunistamaan kotiaan edullisesti

Vaikka sinulla ei juuri kädentaitoja tai aikaisempaa kokemusta olisikaan, sopivat nämä sisustusvinkit myös sinulle. Ne eivät nimittäin vaadi sen kummempaa nikkarointia, vaan pelkkä huolellisuus riittää. Yksi helpoimmista keinoista muuttaa oman asunnon ilmettä on maalaaminen. Voit esimerkiksi tarttua pensseliin ja maalata yhden huoneen seinistä korostevärillä. Jos huoneen seinät ovat muuten valkoiset, voi yhden seinän maalata turkoosilla, punaisella tai pastellin sävyillä. Mikäli haluat kokeilla rohkeampaa tyyliä, voit ottaa avuksi sabluunoita ja luoda erilaisia kuvioita seinille. Myös muutkin pinnat voi maalata, jolloin sisustuksesta tulee hetkessä pirteämpi ja persoonallisempi. Esimerkiksi vanhat tuolit, pöydät, hyllyt tai lipastot voi tuunata maalilla. Mikä parasta, väriä voi vaihtaa uudella maalipinnalla niin usein kuin haluaa. Maali ei myöskään ole kovin kallista, sillä purkin saa yleensä jo parillakymmenellä eurolla.

Toinen helppo sekä edullinen tapa raikastaa oman kodin ilmettä on uuden luominen vanhoista tavaroista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että voit listata kaikki turhat tavarasi ja etsiä netistä ohjeita niiden uudelleenkäyttöön. Esimerkiksi viinipullon korkeista voi luoda tyylikkään korutelineen, vanhoista laatikoista voi yhdistelemällä valmistaa tyylikkään hyllyn ja pienemmistä esineistä voi tehdä vaikkapa koristeita juhliin tai eri vuodenaikoja varten. Olisi nimittäin typerää hankkia kertakäyttöisiä koristeita lasten syntymäpäiviä tai muita juhlia varten, sillä ne joutuu tavallisesti heittämään pois.

Vaikka askartelusta innostuisitkin, älä kuitenkaan täytä huoneita turhalla krääsällä, sillä liika tavaramäärä tekee tilasta sotkuisen. Pysyttäydy tietyssä tyylissä – ideoita voi hankkia vaikkapa Pinterestin sivuilta. DIY-koristeet ovat hyvä lahjaideakin, mikäli itse tehty hylly tai kuvakehys ei omaan kotiin sopisikaan. Omatehty lahja on taatusti arvostetumpi, kuin Ikeasta hankittu tusinatuote.

Muista hyödyntää kirpputorien tarjonta

Vaikka tee-se-itse -sisustuksen idea onkin se, että se on mahdollisimman halpaa, projekteja varten joutuu kuitenkin usein ostamaan ainakin joitakin tarvikkeita. Aina tosin ei tarvitse lähteä kalliisiin askartelu- tai sisustusputiikkeihin, sillä edullisempiakin vaihtoehtoja on. Heti ensimmäisenä kannattaa katsastaa paikalliset kirpputorit, joista löytyy halvalla materiaaleja, tavaroita ja huonekaluja. Ne usein vaativat pientä kunnostamista, mutta tuloksena on ainutlaatuisia sisustusesineitä, joita ei mistään muualta löydä.

Jos sinulla on jo suunnitelma DIY-sisustusprojektiasi varten ja tiedät tarkalleen, mitä tavaroita tarvitset sitä varten, voit etsiä niitä sosiaalisen median avulla. Ensinnäkin voit kysyä tuttaviltasi, josko nurkassa sattuu lojumaan vanhoja kankaita tai takapihalla turhaa puutavaraa. Yleensä ihmiset ovat mielissään, jos turhat tavarat voi antaa jollekin, joka saa niistä jotain vielä irti. Somesta saa paljon hyviä ideoitakin, sillä esimerkiksi Facebookissa monet jakavat erinomaisia vinkkejä ja niksejä. Lisäksi Facebookissakin toimii monia eri kirpputoriryhmiä, joista voi tehdä löytöjä omia projekteja varten.