Sisustuksessa saa nyt näkyä rosoisuus, elämisessä yhteisöllisyys

Sisustuksessa saa nyt näkyä rosoisuus, elämisessä yhteisöllisyys

Askartelusta ja itse tekemisestä kiinnostuneille on nyt hyviä uutisia myös sisustusmaailmasta. Kiiltokuvamaisen kauniin sisustuksen sijaan trendeissä on nyt rosoisuus ja oma kädenjälki. Trendiin kuuluu myös ajatus siitä, että kaikkea ei välttämättä tarvitse omistaa ja rahaa käytetäänkin sisustuksen sijaan mielellään elämyksiin ja hyvään oloon.

Nuoret aikuiset ovat tottuneet jatkuvaan muutokseen sekä työelämässä että kotona. Määräaikaiset työsuhteet ovat yleistyneet, joten kotikaan ei ole yhtä pysyvä kuin menneinä vuosikymmeninä. Myös kimppa-asuminen on yleistä. Kalusteiden pitää mukautua uudenlaiseen kulkurielämään ja sopia erilaisiin tiloihin. Kompaktit, ajattomat ja muuttovalmiit sisustuselementit ja huonekalut kasvattavat suosiotaan. Liian viimeistelty koti näyttää tylsältä, eikä kerro mitään asukkaistaan. Design-tuotteet seuraavat toki trendejä, ja mm. itsetehdyn näköiset lamput ovat suuressa suosiossa. Tässä onkin oiva tilaisuus sille, jonka innostus ja taito riittää siihen, että todella valmistaa tuotteita itse. Ja sopivatpa tuotteet nyt myös vaikka tupaantuliaislahjaksi.

Huonekalumuotoilija ja sisustusarkkitehti Petra Lassenius kertoo, että trendeihin kuuluu nyt myös aiempaa vahvempi yhteisöllisyys. Hänen mukaansa yhteisöllisyys näkyy asumisratkaisuissa jo nyt ja tulevaisuudessa vielä vahvemmin. Hän asuu perheineen Helsingissä Vuosaaressa paritalossa, jossa asuu myös kuusi muuta perhettä ja joka on rakennettu kimpassa. Yhteisöllisyyteen on aiemmin panostettu jo mm. Berliinissä. Kaupungistuminen on nousussa Suomessa ja lisäneliöiden sijasta haetaan yhteisöllisyyttä. Enää ei tarvitse joka asunnossa olla omaa saunaa ja toisaalta lumityöt mielellään jaetaan muiden kanssa. Yhteisöllisyys mahdollistaa myös esim. yhteiset ruokatilaukset ja vaikka yhteisen kasvimaan asuintalon pihamaalla. Asukkaat haluavat päästä vaikuttamaan aktiivisesti asuinratkaisuihin ja sitä kautta oman elämänsä ja asumisensa laatuun. Palkkaa ei haluta käyttää ainoastaan asuinkustannuksiin, vaan elämää laajennetaan kodin seinien ulkopuolellekin.

Sisustustrendien yksityiskohdista selkein on luonnon näkyminen. Modernit ja valokuvan tarkan realistiset, digiprintatut eläintyynyt koristavat nyt joka sohvaa ja tyynyn pariksi sopii hyvin pehmoinen viltti. Sisustuksessa otetaan vaikutteita myös pohjoismaisesta luonnosta. Kivet, kuten vaikka graniitti ja kalkkikivi sopivat hyvin sisustukseen ja näyttävät upeilta kotona. Sävymaailma on suoraan tutusta pohjoismaisesta luonnosta ja lopputulos harmoninen ja rauhoittava. Myös kangasmateriaalien yhdistely metalliin kiinnostaa ja toimiva yhdistelmä on vaikka kupari yhdessä villan, sametin tai flanellin kanssa.

Helposti uutta ilmettä ja tunnelmaa saa kotiin luotua mattojen avulla. Matoissakin ns. kotikutoisuus on nyt muodissa, joten mummon tekemät räsymatot ovat todella arvossaan. Sen lisäksi tietenkin, että ne tuovat kotiin persoonallisuutta ja hyvää energiaa. Mattojen ansiosta viileät lattiatkaan eivät haittaa. Väreissä kannattaa kiinnittää huomiota käyttötarkoitukseen, eli ainakaan lapsi- tai lemmikkiperheessä vaalea matto ei sovi eteiseen tai keittiöön, mutta toisaalta saattaa tuoda kaivattua raikkautta tai tilan tuntua vaikka makuuhuoneeseen. Matot ovat helposti vaihdettavissa mikäli kyllästyminen iskee, joten huonekaluissa kannattaa suosia klassisempaa linjaa ja räväkkyyttä hakea pienemmillä sisustuselementeillä, kuten matoilla ja verhoilla. Mattoja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sekä kankaan laatuun että painoon. Laadukas kangas on helppo pitää puhtaana eikä kerää pölyä ja liian raskas matto taas on mahdoton viedä tuulettumaan tai pesulaan.

Talvisen pehmoisuuden ja värimaailman valaistukseksi sopivat loistavasti kynttilät. Lisää pehmeää valoa saa esim. paperivalaisimista. Kynttilöistä saa entistä kauniimman sisustuselementin järjestelemällä niitä kauniisti ympäri asuntoa. Alustaksi kelpaa mainiosti esim. kaunis tarjotin, tyhjät viinipullot tai lautaset. Mikäli löydät itseäsi miellyttävän lavean, mutta reunallisen alustan kynttilöille voit helposti tuunata sitä mieleiseksi, vaikka levittämällä kynttilän alle ja ympärille värjättyä hiekkaa tai kiviä.