Saippuan tekeminen on hauskaa ja helppoa

Saippuan tekeminen on hauskaa ja helppoa

Itsetehty saippua on mukava ja tuoksuva lahja ystävälle tai iloinen lisä omaan kylppäriin. Saippuan valmistaminen onnistuu hyvin ensikertalaiseltakin.

Valmistelut

Saippuan valmistaminen on kätevintä keittiössä, jossa vesihana ja liesi ovat kätevästi lähellä. Tyhjennä alusta jossa saippuaa valmistat ja peitä se sanomalehdillä. Suojaa myös itsesi peittävillä vaatteilla ja kiinnitä pitkät hiukset. Ennen aloittamista tarkista, että kaikkiin vaiheisiin on kaikki tarvittava sopivan lähellä.

Saippuan valmistaminen

Vuoraa muotti vaikka muovikassilla ja laita se odottamaan. Aluksi on kätevää mitata öljyt ja rasvat sekä mahdolliset tuoksuöljyt ja haluamasi mausteet. Aseta kattila hellalle ja levy miedolle lämmölle. Mittaa rasvat kattilaan ja muut ainesoasta erikseen omiin astioihinsa odottamaan. Kun rasvat lämpenevät kattilassa laita käteesi suojahanskat. Suosittelen myös suojalasien käyttöä.

Lipeä

Mittaa kannuun jääkylmää vettä sen verran kuin reseptissä neuvotaan. Tarkista, että vaaka mittaa ainoastaan lipeän painon eli poista siitä itse astian paino. Mittaa oikea määrä lipeää. Lipeä kannattaa sekoittaa avoimen ikkunan alla. Kaada lipeä hitaasti veteen ja sekoita koko ajan kevyesti muovilusikalla. Muista aina sekoittaa lipeä veteen, ei vettä lipeään.

Aluksi lipeästä irtoaa höyryjä, joilta kannattaa suojautua sillä ne yskittävät ja ärsyttävät hengitysteitä. Lipeä lämmittää veden lähelle kiehumispistettä, joten se saattaa poreilla. Aluksi seos on väriltään harmaata, mutta kirkastuu myöhemmin. Sekoita, kunnes kaikki rakeet ovat sulaneet veteen ja aseta kannu jäähtymään. 

Lämpötilan tarkistaminen

Mikäli rasvat ovat tässä kohden sulaneet liedellä olevassa kattilassa voit sammuttaa levyn ja nostaa kattilan pois. Mittaa rasvan ja lipeän lämpötila. Molempien tulisi olla lämpötilaltaan noin 40-50 C jolloin ne voidaan sekoittaa keskenään. Mikäli rasva viilenee liikaa, voit aina lämmittää sitä hiukan uudelleen. Lipeä viilenee melko nopeasti kunhan et sekoita sitä (tämä saattaa kuumentaa seosta uudelleen).

Ainesten sekoittaminen

Kun saat rasvat ja lipeän haluamaasi lämpötilaan, nosta rasvakattila työskentelytasolle ja lisää hitaasti lipeäseos rasvoihin. Seos saostuu nopeasti, sekoita sitä hetki lusikalla. Aseta sauvasekoitin kattilan pohjaa vasten ja sekoita sillä muutaman kerran nostamatta sekoitinta irti pohjasta. Seoksen väri vaalenee sekoitettaessa selvästi. Sekoittamista tulee jatkaa kunnes seos on sen verran kiinteää, että sekoitinta nostaessa massa tarttuu siihen ja valuu hitaasti takaisin kattilaan. Yleensä prosessi kestää 1-10 minuuttia. Tämän jälkeen voit lisätä haluamasi tuoksut, mausteet tai yrtit. Sekoita vielä muutaman kerran sauvasekoittimella, jotta lisätyt ainesosat sekoittuvat massaan.

Kaataminen muottiin

Massan ollessa valmista voit kaataa sen muottiin mahdollisimman tasaisesti. Ilmakuplat saat pois nostamalla muotin muutaman sentin korkeudelle ilmaan ja pudottamalla takaisin pöydälle. Siirrä muotti pahvilaatikkoon, peitä pyyhkeellä ja siirrä rauhalliseen paikkaan odottamaan. Tässä vaiheessa massa on edelleen raakaa ja saattaa polttaa ihoa. Tämän jälkeen alkaa kemiallinen reaktio saippuan muuttuessa lipeästä saippuaksi. Seos kuumenee ja muuttuu tummaksi, mutta vaalenee prosessin päätyttyä. Tarkista, etteivät pyyhkeet peitä seosta liian tiiviisti, sillä kosteuden tulisi päästä pois.

Saippua

Massan tekeydyttyä noin 24 tuntia voit kaataa saippuan pois muotista ja leikata siitä haluamasi kokoisia paloja. Se ei ole vielä saavuttanut lopullista kovuuttaan ja on helppo leikata. Käytä käsineitä leikatessasi. Aseta valmiit palat kuivumaan noin kuukaudeksi ja ne ovat valmiita käyttöön.

Siivous

Käytä käsineitä myös jälkiä siivotessasi. Pese käyttämäsi tarvikkeet astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Kääri alustojen suojana olleet sanomalehdet varovaisesti kasaan. Keittiötä kannattaa tuulettaa vielä noin puoli tuntia tämän jälkeen.