Marraskuu on juuri oikea aika tutustua hyggeen

Marraskuu on juuri oikea aika tutustua hyggeen!

Muutaman viime vuoden aikana Tanskasta alkunsa saanut hygge-trendi on vallannut alaa sisustuslehtien jutuissa ja kaveripiirin puheissa. Hygge keskittyy nautiskeluun ja kiireettömyyteen ja on erityisen ajankohtainen aihe nyt marraskuussa, kun päivät lyhenevät ja taistelemme väsymystä vastaan.

Hygge ei sanana käänny suoraan suomen kielelle, mutta sitä voisi kuvailla vaikka seuraavalla tavalla. Kuvittele, että istut mukavasti kotona sohvalla, sinulla on ympärilläsi viltti. Pöydällä on kauniita kynttilöitä, nurkassa ehkä pehmeää valoa. Sinulla on lasissa punaviiniä tai vieressä vaikka kannullinen lempiteetäsi. Taustalla soi lempimusiikkisi, joka saa sinut rauhoittumaan. Et ajattele tiskivuorta keittiössä tai ärsyttävää työkaveria, et selaa tekemättömien tehtävien listaa. Itseasiassa kännykkäsi ei ole lähelläkään, etkä ole varma mitä kello on, sillä ei ole juuri nyt väliä. Sinulla on aikaa keskittyä kirjojen lukemiseen ja vain olemiseen. Tämä on tanskalaisten keino selviytyä kaamoksesta. Ja tanskalaisethan ovat maailman onnellisin kansa.

Pohjoismainen elämäntapa joka tähtää hyvään elämään on saavuttanut niin suuren suosion, että kiinnostusta voidaan kutsua jo trendiksi. Akateemisessa kirjakaupassa hyggeä käsitteleville kirjoille riittää kysyntää ja Amazonissakin termillä löytyy yli tuhat nimikettä. Terveystalon johtava työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää kannattaa uutta trendiä. Hän muistuttaa, että pimeä ja kylmä vuodenaika on olosuhteiltaan ankara, mutta samaan aikaan työpaikalla pitäisi venyä äärimmäisiin suorituksiin kun tavoitteita pyritään kuromaan kiinni vuoden lopun lähestyessä. Vuodenaika on ihmistä kohtaa armoton, joten ihmisen itsensä tulisi suhtautua tilanteeseen lempeämmin. Työterveyspsykologi kannustaa miettimään, onko marraskuussa todella oltava yhtä tehokas kuin kesäkuussa. Hänen mukaansa hiljentyminen ja tahdin hidastaminen tulevat luonnollisena osana pimeää vuodenaikaa. Hän ehdottaakin, että marraskuussa voisi antaa itselleen luvan tehdä hieman vähemmän asioita, vähän hitaammalla tahdilla ja nukkua aiempaa enemmän. Viranta-Naulapää muistuttaa, että useimmat ihmiset tarvitsevat marraskuussa enemmän unta kuin vaikka kesäkuussa.

Viranta-Naulapää arvelee,hygge

 että hyggen lisääminen elämässä eli hyvänolon kasvattaminen omassa ja muiden elämässä voisi toimia apuna kaamosväsymykseen. Näin myös väsymyksen mukana usein saapuva alakulo voisi helpottua. Hänen painottaa armollisuutta itseään kohtaan, varsinkaan marraskuun pimeydessä itseään ruoskimalla harvoin pääsee yhtään pidemmälle vaan ainoastaan saa mielen entistä matalammaksi. Viranta-Naulapää muistuttaa, että ihmisellä on taipumus keskittyä ympärillään oleviin epäkohtiin ja miettiä, miten asioita voisi tehdä paremmin. Tällöin jää helposti huomaamatta asiat, jotka ovat jo hyvin. Niistäkin olisi hyvä muistaa nauttia, sillä niiden tuottama mielihyvä auttaa jaksamaan ja antaa energiaa.

Suomalaisten vastine hyggelle voisi olla vaikka saunominen. Saunan jälkeen vilvoitellaan kuistilla pakkassäässä, olut kädessä ja jutellaan kavereiden kanssa. Silloin on helppo olla läsnä hetkessä ja vain nauttia. Hyggeen kuuluu erottamattomasti kiireettömyys. Hyggen tuleekin olla jotain niin arkista ja helppoa, ettei se vaadi erityistä suunnittelua. Hyvään oloon voi keskittyä yksin tai ystävien seurassa. Eikä ystävien kutsuminen syömään tarkoita sitä, että koti pitäisi siivota viimeisen päälle tai tarjolla olla kymmentä eri herkkua. Tapaamisen ydin on yhdessäolo ja kiireetön ajan viettäminen, rentous ja nautinto. Hygge tuleekin vaivihkaa muiden asioiden tekemisen ohessa, ei niin että joku käskee tehdä tiettyjä asioita. Tärkeintä on löytää juuri ne asiat, joista itse saa nautintoa ja jotka rentouttavat. Sellaisia voivat olla vaikka herkuttelu, lukeminen, elokuvien katsominen, ystävien tapaaminen tai vaikka päiväunet. Lemmikin silittely voi olla parasta hyggeä.

Loppujen lopuksi hyggessä on kysymys siis elämänfilosofiasta – mitä enemmän pienistä asioista nauttiin, sitä onnellisempi ihminen on ja sitä paremmin hän voi.