Maalaa sisäseinä itse - vinkit aloittelijalle!

Maalaa sisäseinä itse – vinkit aloittelijalle!

Haluaisitko piristystä asuntosi ilmeeseen, mutta et täysin luota maalaustaitoihisi? Jos kyse on sisäseinän maalaamisesta, se on todellakin helppoa ja mahdollista tehdä itse. Olen koonnut alle perusohjeita maalaajalle askel askeleelta  ja esim. Youtube on täynnä opetusvideoita aiheesta mikäli kaipaat visuaalisempaa oppituntia. Rohkeasti vain kokeilemaan!

Värin valinta

Ensimmmäinen askel on tietenkin oikean värin valinta. Tässä kannattaa ottaa huomioon, että lopputulos on usein huomattavasti tummempi tai kirkkaampi kuin alun perin ajattelit. Värisävyn valittuasi kannattaa siis vaihtaa se hieman vaaleampaan.

Ota huomioon katon väri. Kattohan voi helposti olla muutakin väriä valkoista, kunhan otat huomioon että katon väri heijastuu valaistuksen myötä myös muualle huoneeseen. Huoneen tunnelmaan katon väri vaikuttaa yllättävän paljon. Voit myös miettiä vain yhden seinän maalaamista eri värillä, tämäkin toimii hyvin tehosteena ja piristää tunnelmaa.

Voit etsiä sopivaa väriä katsomalla kuvia erilaisista tiloista tai vaikkapa ostaa pienen määrän maalia ja maalata sillä testipalan, jota voit sitten kokeilla seinää vasten. Näin huomaat, miltä väri todellisuudessa näyttää kyseisessä huoneessa.

Valmistelut

Ennen maalaamista tyhjennä huoneesta turhat esineet ja suojaa huonekalut maaliroiskeilta. Ota kaikki tarvitsemasi välineet ja materiaalit valmiiksi yhteen paikkaan (telat, maalaustyynyt ym.). Puhdista pinnat, työkalut ja listat mahdollisista epäpuhtauksista ja pölystä.

Irrota seinästä kaikki naulat ja ruuvit. Täytä reiät, halkeamat ja muut epätasaiset kohdat tarkasti. Korjattuasi aukot hio korjauskohdat tasaiseksi, jotta korjausjäljet eivät näy maalin alta. Hankalissa kohdissa voit turvautua tasoitusnauhaan.

Maalaustekniikka

Maalatun alueen rajan tulisi jäädä aina märäksi. Maalaus aloitetaan aina kuivasta kohdasta ja edetään märkää reunaa kohti sekä ylhäältä alaspäin. Näin pensselistä ja telasta jää vähemmän jälkiä, eivätkä siirtymäkohdat näy niin selvästi. Vältä myös liian pitkiä vetoja. Muista käyttää riittävästi maalia, jotta jälki on yhtenäinen ja tasainen. Jos et käytä tarpeeksi maalia, lopputulos jää epätasaiseksi ja laikukkaaksi.

Ennen aloittamista sekoita maalit huolellisesti. Kun etenet tarkkuutta vaativiin kohtiin, kaada pieni määrä maalia erilliseen astiaan josta sitä on helppo annostella. Kulmissa ja reunoissa pyöristetty pensseli on kätevin työväline. Seinät kannattaa maalata telalla. Mikäli haluat suojata listat ja ikkunalaudat maalarinteipillä, tee maalaaminen päinvastaisessa järjestyksessä. Maalaa tällöin ensin suuret pinnat, poista maalarinteippi ja viimeistele hankalammat kohdat pyöreällä pensselillä.

Kun ensimmäinen maalikerros on kuivunut, maalaa päälle toinen kerros. Näin paremman ja tasaisemman lopputuloksen. Tummempia värejä käytettäessä maalauskerroksia voi tarvita jopa kolme. Löydät maalin kuivumisajan tuoteselosteesta.

Puhdistaminen

Maaliroiskeet on helpointa puhdistaa maalin ollessa vielä märkää, tällöin kostealla liinalla pyyhkiminen riittää. Pidä huoli, ettei pensseli tai tela pääse kuivumaan taukojen aikana, sillä kuivuneen maalin poistaminen on huomattavasti vaikeampaa. Maalin kuivumista voit estää käärimällä pensselin tai telan muovipussiin tai -kelmuun ja laittamalla ne jääkaappiin. Kylmyys hidastaa maalin kuivumista ja säilyttää maalausvälineet käyttökelpoisina.  Ota välineet pois jääkaapista puoli tuntia ennen maalaamisen jatkamista, jotta ne ehtivät muuttua jälleen helposti käytettäviksi.

Suuria pintoja maalatessa ylimääräinen maali on helpointa poistaa pensselistä tähän tarkoitukseen kehitetyn ritilän avulla. Ritilä kiinnitetään maalipurkin laitoihin.

Maalaaminen

Päätä mistä seinästä haluat aloittaa ja maalaa se tasaisina kaistaleina. Kaada maali kaukaloon tai käytä vaihtoehtoisesti maalipurkkia ja ritilää.  Odotellessasi ensimmäisen maalikerroksen kuivumista, kääri pensseli muovikelmuun jotta se ei pääse kuivumaan. Maalaamiseen jälkeen puhdista aina huolellisesti pensseli, kaukalo ja tela. Maalarinteippiä käytettäessä teippi tulee irrottaa heti maalin kuivuttua.