Luonnollista kauneudenhoitoa

Luonnonmukaisuus kauneudenhoidossa ja hyvinvointialala alkaa olla jo siinä määrin vallitseva trendi, että mistään uutuudesta alalla ei oikein voida puhua. Luonnonmukaisuuden määritelmä toki elää määrittelijän mukaan. Sillä voidaan tarkoittaa joko kokonaan tai osittain luonnosta saatujen raaka-aineiden käyttöä, luonnonmukaisesti eli ilman myrkkyjä viljeltyjä raaka-aineita, tuotteita joissa ei ole käytetty säilöntä-tai lisä-aineita tai vaikkapa sitä, että ihon hoito rytmitetään vuodenajan mukaan.

Yhtenä luonnonmukaisen kauneudenhoidon koulukuntana voidaan pitää sitä arkista, kotoisaa kauneudenhoitoa, jossa ihon, hiusten tai vaikka hampaiden hoitoon käytetään ruokakaapista ja jääkaapista löytyviä aineksia. Esimerkkinä turvonneiden silmäluomien hoito kurkulla tai teepusseilla, kookosöljyn käyttö kosteuttajan niin iholla kuin hiuksissa, vartalon ihon hoito saunassa hunajalla taikka hampaiden valkaisu sooodalla. Kauneudenhoidon ammattilaiset ovat osasta konsteja taatusti eri mieltä, mutta etenkin naisten kesken edullisia kotikonsteja on sekä jaettu että käytetty jo kymmeniä vuosia.

Toinen puoli luonnonmukaista kauneudenhoitoa onkin silkkaa luksusta. Maailmantähdet kuten Madonna tai Gwyneth Paltrow ovat jo  vuosia vannoneet luonnonkosmetiikan nimeen. Ja tällöin ei puhuta todellakaan keittiökaapista löytyvistä kaurahiutaleista vaan kalliista huippubrändeistä, jotka valmistavat luonnonmukaisista aineksista luonnonmukaisia tuotteita. Usein luonnonkosmetiikan luksusbrändeissä on mausteena otakin ekstraa: käytetyt kasvit on viljelty biodynaamisesti tai ne sisältävät hyvin harvinaisia ainesosia.

Biologisessa kauneudenhoidossa erityisen vahvat juuret on Saksassa. Sieltä ovat kotoisin sellaiset luontaiskauneuden pioneerit kuin Weleda ja Dr Hauschka. Dr Hauschka on juuri se holistinen eli kokonaisvaltainen kauneudenhoitosarja, jonka nimeen Madonnan uskotaan vannoneen jo pitkään. Tuotteet perustuvat antroposofiseen lääketieteeseen, ja niitä valmistaa lääketehdas Wala.

Historiallisesti luonnonmukainen kauneudenhoito ja luonnonkosmetiikka on saanut alkunsa yrttien ja kasvien käytöstä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Suomessa tätä haaraa on edustanut ennen muuta Frantsilan yrttitila, nykyään Frantsila Herbfarm, aina vuodesta 1981 alkaen. Näissä tuotteissa luonnonmukaisuudessa on kyse mahdollisimman puhtaasta kosmetiikasta, eli kasvien ja yrttien vaikuttavien ainesosiin yhdistämisestä mahdollisimman puhtaisiin sideaineisiin, kuten mehiläisvaha. Tarpeettomia säilöntä-ja väriaineita vältetään, maut ja tuoksut tulevat luonnon ainesosista.

Tämäkin, eli ”puhtaiden” luontaishoitojen koulukunta on kokenut uuden tulemisen nykyisen suuntauksen aikana jolloin toisaalta arvostetaan raaka-aineiden puhtautta ja hyvää laatua tehokkuuden ja tuloksen nimissä, ja toisaalta lähituotantoa sekä työn, osaamisen ja ainesosien paikallisuutta.

Kasvivoimaa vartalolle, suolaa haavoihin

Monet koko kehon luontaishoidoista perustuvat erilaisen orgaanisen aineksen käyttöön kylpyyn, kääreenä tai ihoon hierottavia ainesosina. Jo muinaisen Kleopatran kerrotaan perustaneen valkean ihonsa hoidon aasinmaitokylpyihin. Meillä Suomessa perinteestä löytyy saunomista ja erilaisten kasvien yhdistämistä siihen.

Yksi sinänsä vanha luontainen hoitomuoto on suolan käyttö ihonhoidossa. Suomessa sitä kerrotaan käytetyn jo keskiajalla. Viime vuosina suolan käyttö hengitystiesairauksissa, esimerkiksi astmassa, on tuotu Suomeen itäisestä Euroopasta, jossa siihen on vahvat perinteet. Suolahoidon nähdään myös lieventävänä erilaisia särkyjä, rentouttavan kehoja mieltä sekä nopeuttavan haavojen paranemista.

Toisaalta osa perinteisen oloisista hoidoista, kuten vaikka turvehoidot, ovat itse asiassa melko tuore keksintö, vaikka turve itsessään todellinen muinaistuote onkin – Suomessa hoitoihin käytettävä suoalueiden turve on jopa tuhansien vuosien ikäistä.

Turvetta käytetään hoidoissa lämpiminä kääreinä ennen kaikkea kiihdyttämään aineenvaihduntaa, mutta siinä on myös runsaasti erilaisia bioaktiivisia ainesosia joiden nähdään voivan ravita ihoa. Turvehoitoja saa niin kasvo-, käsi-, jalka- kuin vartalohoitoinakin, samoin kuin kylpyinä ja hiusnaamioina. Turvehoitoja voi harrastaa myös omatoimisesti, hoitoturvetta voi ostaa kotiin esimerkiksi luontaistuotekaupoista.

Hiusten luontaiseen hoitoon löytyy perinteisten kotikonstien lisäksi pitkä liuta luonnonmukaisten valmistajien shampoita ja hoitoaineita. Luonnonmukaiset kampaamot tarjoavat luonnollisia hoitoja ja myrkyttömiä käsittelyjä.