Kosmetiikkaa kotoa ja luonnosta

Kosmetiikkaa kotoa ja luonnosta

Ihoa ja hiuksia voi hoitaa edullisesti ja ekologisesti luonnontuotteilla. Kaupoista löytyy runsas valikoima sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, mutta tuotteita voi valmistaa myös itse. Tällöin tietää tarkasti mitä tuotteet sisältävät ja voi valita juuri itseään miellyttävät raaka-aineet. Parilla tai kolmella raaka-aineella voi helposti valmistaa mm. käsi- ja vartalovoiteita, shampoota, puhdistusaineita, kasvovesiä, kasvo- ja kylpyöljyjä, kasvonaamioita, huulirasvoja ja hiustenhoitoaineita. Perus aineet kauneudenhoitoon löytyvät monesta kotikaapista, sillä alkuun pääsee jo sokerin, suolan, etikan, ruokasoodan, hunajan, öljyjen, yrttien ja hedelmien avulla. Mikäli kosmetiikan valmistuksesta innostuu enemmän, voi lisää tuotteita tilata netistä ja blogit ovat pullollaan hyviä kosmetiikkaohjeita. Toisinaan kosmetiikkatuotteisiin voi käyttää myös ruokakaapin pohjalta löytyviä pakettien jämiä. Esimerkiksi smoothieissa käytettävä spiruliina on hyvin antioksidanttipitoista ja sopii hyvin kasvonaamion valmistamiseen. Meikinpoistoon riittää mainiosti luomuoliiviöljy, joka tehoaa myös vedenkestävään meikkiin.

Luonnonkosmetiikan raaka-aineiksi käyvät mainiosti myös villiyrtit, mikäli kasvit oppii tunnistamaan. Suomen luonnossa kasvit ovat yleensä puhtaita ja huuhtaisun jälkeen valmiita käytettäviksi. Luonnosta raaka-aineita kannattaa kerätä keväällä ja alkukesällä. Luonnonkosmetiikkaan sopivat usein kukat ja täysikasvuiset lehdet, kokeile esimerkiksi ruusun terälehtiä, koivun lehtiä, orvokin kukkia ja poimulehden lehtiä. Lempiyrttejään voi kasvattaa myös itse, jolloin omalla ikkunalaudalla tai kasvimaalla on kokoelma raaka-aineita sekä herkkuruokiin että kosmetiikan valmistukseen. Luonnollisen kosmetiikan paras ohjenuora onkin, että mikäli raaka-aine sopii syötäväksi, sopii se usein ihollekin. Kauneutta kannattaa hoitaa sisäisesti ja ulkoisesti.

Kotikosmetiikan valmistamiseen ei tarvitse erityisiä välineitä, vaan yleensä pärjää tavallisella lasikulholla ja lusikalla. Lasikulho sopii tarkoitukseen muovikulhoa paremmin, sillä muovikulhosta voi irrota makua tai hajua. Kotikosmetiikka eroaa kaupan kosmetiikasta siinä, että siihen ei lisätä säilöntäaineita. Tämän takia hygieniasta huolehtiminen tuotteita valmsitettaessa on tärkeää, eli kulhojen ja lusikoiden tulee olla puhtaita. Aluksi kannattaa suosia helppoja ja turvallisia aineita. Helposti syntyy mm. banaani-kaurahiutalenaamio. Ensimmäisellä valmistuskerralla kannattaa seurata ohjeita ja myöhemmin niitä voi soveltaa omia mieltymyksiä vastaaviksi. Kotikosmetiikan valmistaminen onkin vähän kuin ruoanlaitto, aluksi kannattaa rauhassa opetella perustaidot ja ottaa selvää, miten raaka-aineet käyttätyvät keskenään.

Useimmat luonnontuotteet ovat helliä iholle ja turvallisia käyttää. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon omat allergiat ja herkkyydet. Esimerkiksi siankärsämö on todella monipuolinen ainesosa ja se rauhoittaa ihoa ja poistaa tulehduksia. Joillekin kasvista voi kuitenkin aiheutua ihon punoitusta ja ärsytystä, erityisesti jos henkilöllä on todettu pujoallergia. Tällöin siankärsämön voi korvata esimerkiksi laventelilla, jossa on miellyttävä tuoksu ja joka on kasvina miedompi. Helppoon kasvonaamioon taas riittävät raaka-aineiksi kaks ruokalusikallista tummaa kaakaojauhetta, yksi ruokalusikallinen ja yksi teelusikka kermaa. Huulirasvan voi valmistaa sheavoista, kaakaovoista ja mehiläisvahasta.

Kosmetiikkaan voi lisätä makuöljyä tai mineraalipigmenttiä tuomaan väriä tai tuoksuöljyjä hajusteeksi. Eteeriset öljyt tulee kuitenkin aina sekoittaa johonkin toiseen öljyyn, sillä ne ovat erittäin voimakkaita koostumukseltaan ja voivat suoraan iholle joutuessaan aiheuttaa jopa palovammoja. Myös kotikosmetiikan voi lopuksi siirtää kauniiseen lasipurkkiin. Kosmetiikan valmistaminen kotona on helppoa ja hauskaa, kun tutustuu ensin muutamaan perusohjeeseen. Suurimman osan aineista voi korvata jollain muulla ja kannattaakin rohkeasti kokeilla eri yhdistelmiä, jotta löytää itselleen mieluisimman koostumuksen ja iholle parhaan vaikutuksen. Kosmetiikan valmistamisen viehätys piilee suurelta osin kokeilussa ja onnistumisen kokemuksessa. Raaka-aineiden ollessa turvallisia, epäonnistuminen ei ole millään tavalla vaarallista. Epäonnistumisten kautta kokemus ja varmuus itse tekemiseen kasvaa. Kasveista kannattaa opiskella ainakin perusasiat, jotta niiden hyödyistä saa kaiken irti. Tämän jälkeen onkin rajana vain oma mielikuvitus.