KonMari villitsee myös Suomessa

KonMari villitsee myös Suomessa

Japanilaisen ammattijärjestäjän Marie Kondon järjestelyfilosofiaa esittelevä kirja KonMari on saavuttanut maailmalla huikean suosion ja on noussut trendiksi myös Suomessa. Filosofian perusajatus on selkeä – karsimalla kodistamme turhat tavarat opimme arvostamaan niitä mitä meillä on ja muutamme koko elämämme selkeämmäksi. Kirjassaan Marie Kondo antaa helposti ymmärrettäviä käytännön neuvoja kodin järjestämiseen. Länsimaalaiselle oudoksuttavilta saattavat tuntua kohdat, joissa puhutaan esineen energiasta tai sielusta, mutta Japanissa on erittäin tavallista kunnioittaa esineitä niiden suorittaman tehtävän mukaan. Suomalainenkin voi kuitenkin saada kiinni ajatuksesta, että kodissa on huomattavasti viihtyisämpää olla, jos esineet ympärillämme tuovat meille hyviä mielikuvia ja miellyttävät silmäämme.

Kirja koostuu oikeastaan kahdesta osasta. Ensimmäisessä käsitellään turhista tavaroista luopumista ja sen jälkeen opetetaan, miten jäljelle jääneet tavarat voisi järjestää niin, ettei sotkua enää synny. Kondon lupauksen mukaan kuka tahansa oppii metodia noudattamalla pitämään kotinsa siistinä. Kirjassa kerrotaan myös, miksi lahjoista, päiväkirjoista ja korteista voi luopua ilman syyllisyyttä. Kaikki opetetaan kuitenkin lempeyden kautta, vaikka itse filosofia onkin tiukka eikä sitä saa muokata itselleen sopivaksi. Tästä Marie Kondo on erittäin tarkka, hän kannustaa noudattamaan järjestelyfilosofiaa vähintään kymmenen tuntia viikossa ja kirjassa kuvaillussa järjestyksessä.

Marie Kondo kehottaa aloittamaan järjestämisen siten, että visualisoit unelmakotisi ja elämäntyylisi. Luo itsellesi mielikuva siitä, miltä koti näyttää ilman turhaa roinaa. Aina kun järjestelet jonkin lajin tavaraa, kokoa ne kaikki yhteen paikkaan jotta näet, paljonko tavaraa todellisuudessa on. KonMari muistuttaa, että kaikille tavaroille täytyy löytää oikea paikka vain kerran ja sen jälkeen siivous sujuu erittäin helposti.

KonMari kehottaa unohtamaan kaikenlaiset säilytysratkaisut, sillä hänen mukaansa ne vain lisäävät epäjärjestystä tarjoten ensiavun kaaokseen. Hän muistuttaa, että turhan roinan siivoaminen pois näkyvistä on ajan haaskausta ja kannattaakin käydä heti käsiksi perusongelmaan eli siihen, että tavaraa on liikaa. KonMarissa järjestäminen aloitetaan vaatteista, sillä niihin liittyy vähiten tunteita. Vaatteet Kondo kehottaa viikkaamaan suorakulmion muotoon ja luopumaan kaikesta, mikä ei tunnu oikealta päällä. Kaikessa tavaroiden hävittämisessä Kondo painottaa syyllisyydestä luopumista, jokin vaate on saattanut tuntua joskus oikealta, mutta jos se ei tuo enää onnea on sen tehtävä täytetty ja se saa mennä.

Tavaroita pois heitettäessä KonMari-filosofia kannustaa miettimään, tuottaako kyseinen esine iloa. Mikäli ei, sen on aika mennä. Tarkoitus on säilyttää ainoastaan tavarat, joilla on sinulle erityinen merkitys. Jos mietit jonkin esineen tai vaatteen kohdalla, että saatat tarvita sitä joskus, se ei ole riittävä syy säilyttää sitä. Esimerkiksi vieraspatjoja tai ylimääräisiä vuodevaatteita tarvitaan harvoin, ja joitakin asioita voi lainata vaikka ystäviltä.

Kondo kannustaa järjestämään koko kodin kuntoon kerralla, yksi tavaratyyppi kerrallaan. Hänen mukaansa koko prosessi vie noin kuusi kuukautta. Kondo myöntää, että tuon ajan joutuu elämään jonkinlaisessa sekasotkussa, mutta lupaa että lopputulos on sen arvoinen. KonMari-filosofiaan kuuluu myös se, että mikäli kaiken tekee oikein niin koti pysyy jatkossa siistinä lähes itsestään. KonMari-filosofiaan ei kuulu se, että lopputuloksena olisi välttämättä minimalistinen koti. Tavaroita voi säilyttää niin paljon kuin itse haluaa. Tärkeintä on, että jokainen säilytettävä tavara tuottaa iloa. Marie Kondo muistuttaa, että tapojen muuttaminen on vaikeaa. Hän toteaa, että tämän takia siistiminen pitäisi tehdä kerralla kunnolla, jotta lopputulos inspiroisi jatkamaan samalla linjalla. Kondo vakuuttaa, että siisti koti saa sinut tuntemaan itsesi onnelliseksi ja rauhalliseksi, ja loppujen lopuksi vapauttaa aikaa ja energiaa kaikkeen muuhun.