Itse tehdyt kynttilät ovat oiva joululahjaidea!

Itse tehdyt kynttilät ovat oiva joululahjaidea!

Joulun lähestyessä alkaa taas jokavuotinen stressi puskea, sillä haluaisin antaa läheisilleni lahjoja jotka merkitsevät jotakin. Itse tehty lahja on mielestäni aina paras lahja, koska silloin vastaanottajakin tietää, että häntä on todella ajateltu. Siispä vuorossa ovat DIY kynttilät! Näistähän saa kauneutta vaikka ihan omaankin kotiin ja kynttilöiden teko on todella helppoa. Kannustan kokeilemaan, mikäli askarteluinnostus iski!

Kynttilöiden valmistamista varten tarvitset seuraavat asiat:

1. Valuastia tai muotti

Tämän tulisi olla sellainen astia, joka kestää hyvin kuumuutta. Tähän sopivat siis esim. lasiset tai peltiset astia. Mikäli haluat polttaa kynttilä samassa astiassa, varmistu siitä että saat muotin poistettua myöhemmin kynttilän ympäriltä (esim. lasipurkkien reunat saattavat estää kynttilän poistamisen. Muottina voit käyttää esim. tölkkejä, laseja tai shampoopulloja

2. Kynttilämassa

Askarteluliikkeet myyvät valmista kynttilämassaa, mutta vielä edullisemmin ja helpommin pääset sulattamalla aiemmista kynttilöistä jääneitä osia ja rikkoutuneita kynttilöitä.

4. Kattila

Massan sulattamiseen tarvitse kattilan tai vesihaudeastian. Tämän tulisi olla sellainen astia, jolle sinulla ei ole enää muuta käyttöä, sillä se ei sovellu myöhemmin enää ruoan laittoon. Edullisia käytettyjä kattiloita löytää esim. kirpputoreilta.

5. Tikkuja

Sydänlangan paikallaan pitämiseksi tarvitset tikkuja ja tähän käyvät hyvin esim. cocktail-tikut, grillitikut, pumpulipuikot tai vaikka mehupillit

6. Kynttiläväri (ei pakollinen)

 Voit värjätä kynttilämassan haluamallasi värillä värinappien avulla. Nappeja myydään askarteluliikkeissä. Yhden pussin napeilla värjäät monta kertaa ja värin tummuutta voit säädellä nappien määrällä.

Tee nämä valmistelut ennen aloittamista:

Valmistelut

 1.  

Kiinnitä sydänlangan pää solmulla tikkuun keskelle kynttilää.

2.  

Mittaa langasta valuastiaasi varten sopivan pituinen pätkä. Leikkaa mieluummin vähän pidempi pätkä kuin tarvitset, näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

3. 

Sulata kynttilämassa kattilassa miedolla lämmöllä nestemäiseksi.

4. 

Sydänlangan saa pysymään suorana ja paikoillaan kastamalla sen massaan. Anna massan langan ympärillä jäähtyä hieman ja muotoile sitten. Nyt voit myös leikata langan juuri oikean pituiseksi. Mikäli haluat tukevamman langan, voit dipata sen massaan useita kertoja.

5. 

Aseta sydänlanka keskelle valuastiaa. Voit varmistaa teipillä, että tikun reunat pysyvät paikoillaan.

Nyt on kaikki valmista kynttilämassaa varten. Valmistelut kannattaa tehdä ennen kuin aloittaa massan sulattamisen, sillä lämpenevä massa saattaa syttyä tuleen valmistelujen venyessä.

Massan sulattaminen

1.

Aseta kattilaan kynttilämassa, jonka haluat sulattaa. Kokemuksen kautta opit, kuinka paljon massaa tarvitse valuastiaasi varten, mutta massaa voi myös lisätä kesken lämmityksen jos vaikuttaa siltä ettei se riitä. Pidä liesi miedolla lämmöllä ja vahdi seosta jatkuvasti, sillä kynttilämassa syttyy herkästi palamaan. Sekoita välillä.

2.

Mikäli sulatat vanhoja kynttilöitä, poista roskat (sydänlangat, nokikokkareet) nestemäisestä massasta.

3. 

Lisää mahdollinen kynttiläväri.

Valkoisesta kynttilämassasta tulee valkoista, vaikka se sulaneena on kirkasta.

Lopullinen tulos on yleensä vaaleampi kuin sulaneen massan väri.

 4.

Kaada varovasti sula massa valuastiaan tai -astioihin.

5.

Jätä jäähtymään ja kovettumaan, viileässä paikassa prosessi on nopeampi.

6.

Anna kynttilän jähmettyä rauhassa yön yli.

Kynttilään tulee helposti sydänlangan ympärille keskelle pieni vajoama. Mikäli koet tämän häiritsevänä on vajoama helppo täyttää lisäämällä jälkikäteen uutta massaa. Toista siis vain sulatusprosessi pienellä määrällä massaa ja painele se keskiosan ympärille. Halutessasi voit painella kynttilään muutamia reikiä ennen massan lisäämistä, sillä näin uusi massa tarttuu helpommin vanhan päälle. Anna uudelleen jähmettyä.

Kynttilöitä voi tehdä kätevästi esim. pilttipurkkeihin ja ne ovatkin ehkä helpoin vaihtoehto ensimmäisillä kokeiluille. Juhlavuutta kynttilöihin saat kuitenkin valitsemalla jonkin kauniin astian ja paketoimalla kokonaisuuden kauniisti pakettiin.