Hämmästyttävillä ratkaisuilla saat upean talon

Jos suunnittelet unelmakotiasi, oli kyseessä sitten omakotitalo suurella tontilla maaseudun rauhassa jonka suunnittelet ja rakennat – tai rakennutat – alusta asti, pieni ullakkohuoneisto vanhassa rakennuksessa suurkaupungin keskustassa, tai mitä tahansa siltä väliltä, on mielessäsi todennäköisesti kaikenlaisia ideoita. Jotkut niistä voivat tuntua hieman hulluiltakin, ja mietit ehkä pitaisikö kuitenkin pitaytyä vanhoissa, tutuissa ja järkevissä, vaikkakin hieman tylsissä ratkaisuissa.

Ei pitäisi. Anna mielikuvituksen laukata ja harkitse erilaisia tapoja käyttää tilaa ja ratkaista ongelmia, joita rakennettaessa ja remontoidessa aina tulee vastaan. Jos kyseessä on uudisrakennus, huomioi ympäristö: tarjoaako se mahdollisuuden uudenlaisiin ja jopa epätavallisiin ratkaisuihin? Ehkä tontin reunassa kohoava kallioseinämä ei olekaan tontin ongelma joka tulee rajayttää pois edestä, vaan vahvuus – mitä, jos se muodostaisikin rakennuksen yhden seinän, ja koko rakennus suunniteltaisiin korostamaan ja hyödyntämään kallioseinää ja sen tarjoamia ominaisuuksia? Tai jos vanhan kerrostaloasunnon epäkäytännöllinen väliseinä, jonka oli tarkoitus poistaa, paljastuukin kantavaksi seinäksi. Onko mahdollista tehdä seinään aukkoja, jotka jätetään avoimiksi tai joihin asennetaan värilliset ikkunalasit – tai tulisiko seinä korvata kokonaan metallisilla rakennuspalkeilla, Niistä voisi tehdä sisustuselementin maalaamalla ne erivärisiksi, tai sommittelemalla rakennuspalkeista läpinäkyvä hyllykköseinä?

Käytä mielikuvitusta

Takertumatta liikaa ongelmiin ja antamalla mielikuvituksen laukata, on mahdollista löytää erilaisia ja uudenlaisia ratkaisuja, ja toteuttaa ne rakentamisen ammattilaisilla turvallisesti ja laadukkaasti. Kekseliäitä säilytystiloja pikkuriikkisiin asuntoihin voi löytää tekemällä portaikkoon vetolaatikot, tai nostamalla sängyn katonrajaan erilaisten ja erikokoisten vetolaatikoiden ja komeroiden varaan. Jos varsinaiseen portaikkoon ei ole asunnossa tilaa, voi sen korvata kiipeilyseinällä, tai yhdistämällä kirjahylly ja portaikko niin, että portaikon askelmat toimittavat myös kirjahyllyn virkaa. Jos keittiössä ei ole tilaa ruokakomerolle tai viinivarastolle, voi sellaisen upottaa lattiaan, josta se nousee tarvittaessa ylös. Lapsiperhe voi tuoda leikkimielisyyttä sisustukseen varustamalla portaikon liukumäellä, jolloin lapset saa tarvittaessä hyvinkin nopeasti alakertaan. Perheen kissoille voi rakentaa kokonaisen verkoston reittejä kiinnittämällä kiipeilytelineitä, hyllyjä ja putkia seinille. Ne tuovat oman lisänsä sisustukseen, jos ne maalaa tai koristelee hauskasti. Pimeään ja ahtaan tuntuiseen kahden kerroksen asuntoon voi saada valtavasti avaruutta poistamalla osan yläkerran lattiaa ja virittämällä siihen verkon, jota voi käyttää esimerkiksi loikoiluun, tai korvaamalla osan lattiaa tukevalla lasilla, jonka läpi valo pääsee myös alakertaan.

Mahdollisuudet pieniin, mutta suuren vaikutuksen tekeviin ratkaisuihin ovat loputtomat. Leposohvan muotoilua jäljitteleviä lukunurkkauksia voi rakentaa kirjahyllyihin ja ikkunan syvennyksiin, katosta voi pingottaa roikkumaan riippumattosängyn, keittiöön voi asentaa kokonaisen viherseinän täynnä mausteyrttejä, akvaarion voi rakennuttaa kaartumaan sängyn yli niin, että unen antaessa odotella itseään voi  lampaiden sijaan laskea ylitseen uiskentelevia kultakaloja. Uima-altaan voi rakentaa puoliksi sisälle, puoliksi ulos. Keittiön seinään voi puhkaista pienen aukon, jonka kautta on helppo kommunikoida suoraan ruokailuhuoneeseen. Lastenhuoneeseen voi rakentaa katonrajaan majan, jonne lapset pääsevät kiipeilyseinää tai kiipeilyköysiä pitkin. Lastensängyistä, vetolaatikoista ja hyllyistä voi rakentaa kokonaisuuden, joka on samalla kerrossängyt, kiipeilyteline ja toimiva vaate- ja lelukaapisto ja joka vielä näyttääkin mukavalta. Rajana on vain mielikuvitus. Ja mahdollisesti budjetti.

Tyylikkään ei tarvitse olla tylsää, eikä laadustakaan tarvitse tinkiä. Suurten ja paljon energiaa kuluttavien asuntojen sijaan kysyntää on yhä enemmän pienemmillä asumismuodoilla, mutta toimiakseen ne tarvitsevat innovatiivisia ratkaisuja. Kun emme anna perinteisen ajattelun kahlita, vaan pidämme mielen avoimena emmekä pelkää kokeilla jotain uutta ja ehkä hieman leikkimielistä, voi lopputulos olla paitsi toimiva, niin myös kaunis, ja se voi inspiroida muitakin hakeutumaan sen vertauskuvallisen laatikon ulkopuolelle kokeilemaan muotoilun ja funktionaalisuuden rajoja.