Halpoja ja helppoja kodinsisustusvinkkejä

Olitpa sitten muuttamassa uuteen kotiin, tai miettimässä uusiksi nykyisen kodin sisustusta, saatat olla yhtä mieltä siitä, että haasteita riittää! Miten sijoittaa huonekalut, mitä värejä käyttää, ja tietysti vielä se, miten saisi kaikkea mukavaa mahdollisimman edullisesti? Onneksi on olemassa paljon hyviä vinkkejä sisustamiseen, ja ne ovat yleensä helpostikin opittavissa. Sisustaminen ja minibudjettikin saadaan sopimaan samaan lauseeseen, ja näin sekä koti että lompakko kiittävät! Lähdetäänpä katsomaan, minkälaisia vinkkejä ja niksejä oikein löysimme.

Tyyli, järjestys ja tilaratkaisut

Aluksi saattaa olla helpointa miettiä se minkälaista tyyliä kotiinsa haluaa, koska se helpottaa sitten aikamoisesti sitä yksityiskohtien valitsemista; pidätkö väreistä ja boheemisuudesta, vai onko pelkistetty tyyli sinulle mieleen? Kannattaa miettiä tyyli, jonka kanssa jaksaa elää pitempään ja joka on se kaikkein omin. Tilaratkaisuja voi miettiä ihan kynän ja paperin kanssa: piirrä ruutuvihkoon erilaisia vaihtoehtoja, joissa on huomioitu esimerkiksi ovien avautumissuunnat, huoneiden koko ja ikkunoiden korkeus. Pistokkeiden paikat on myös otettava huomioon, ettei tule ikäviä yllätyksiä, kun johtoja ei saakaan helposti pistorasioihin. Mutta nyt on sitten tilaa myös rohkeudelle ja niille uusille, paremmille järjestelyille! Kun hieman alat katsoa huonekalujasi uudella lailla, ja uskallat laittaa niitä aivan uudenlaisiin paikkoihin ja erilaisiin asentoihin, saatat hämmästyä esimerkiksi siitä, kuinka suurta tilansäästöä saat aikaiseksi, puhumattakaan tietysti aivan uudesta ilmeestä. Myös sisustustavaroita samoin kuin huonekaluja voi siirtää myös huoneesta toiseen, eikä vain saman huoneen sisällä. Ja mikä parasta, tähän mennessä ei puhuta vielä rahanmenosta ollenkaan! Kotia voi aika pitkälti sisustaa ja piristää aivan ilmaiseksi.

Materiaalit ja värit

Kun uskaltaa yhdistää erilaisia materiaaleja toisiinsa, voi tuoda tilaan aivan uudenlaista ilmettä ja tyyliä. Esimerkiksi kiiltävän ja matan tai pehmeän ja kovan liitto on yllättävän hyvä; miltä näyttäisi kiiltävät, topatut tyynyt mattapintaisella, pehmeällä sohvalla, tai uutuuttaan kiiltävällä, sileällä keittiön tasolla vanhat, patinoituneet tai jopa rosoiset astiat ja kulhot. Maalaaminen tuo helppoa ja edullista raikastusta ja uudistusta kodin pinnoille, eikä erilaisista sävyistä varmastikaan ole pulaa. Sisustussuunnittelijat varoittavat kuitenkin siitä, että liian monen toisilleen vastakkaisen värin yhdistäminen samassa tilassa voi tuoda rauhattomuutta; kannattaa siis turvautua esimerkiksi väriympyröihin ja näin varmistaa värilinjan yhtenäisyys. Väriähän ei tarvitse sutia pelkästään seiniin, vaan ovet ja huonekalutkin saavat aivan omintakeista näyttävyyttä maalikerroksella. Ja jos värimaailma on muuten hyvin vaalea ja neutraali, voi sekaan heittää hyvinkin räväköitä värejä pienempien yksityiskohtien kohdalla.

Valaistus, keskipisteet ja budjetti

Joskus sisustusta muutettaessa tai mietittäessä ei tule ajatelleeksi ollenkaan kodin valaistusta, mutta se on todellakin asia, joka kannattaa ottaa huomioon. Monipuolinen valaistus niin, että valo pääsee jokaiseen kulmaan oikealla tavalla, tuo juuri esiin ne kaikki sisustuksen ihanat yksityiskohdat. Suomen oloissa sitä valoa myös tarvitaan varsinkin pitkinä, pimeinä talvikuukausina, ja vaikkapa keittiössä täytyisi olla tehokkaampi valaistus kuin esimerkiksi yöpöydällä. Valaisimien kanssa voi myös päästää luovuutta valloilleen, sillä niitä löytyy kohtuuhintaisina vaikka mitä malleja.

Visuaaliselta kannalta jokaisessa tilassa voisi olla jokin elementti, joka olisi keskipisteenä. Sen tulisi kuitenkin tyyliltään olla hyvin istuva muuhun sisustukseen, mutta olla siis eräänlainen katseenvangitsija. Se voi olla esimerkiksi taulu, tai vaikkapa taulu- tai valokuvakollaasi, jossa taulut laitetaan seinälle tai lattialle nojaamaan seinään. Kirpputoreilta löytyy edullisesti erilaisia kehyksiä, joihin voit sommitella perhekuvia, julisteita, kankaanpalasia, tai ihan vain leikata lehdistä kauniita kuvia. Tai sitten muuten neutraalissa huoneessa voisi olla värikäs, upea matto, joka yksinkin riittää huomion keskipisteeksi.

Budjetti on tietysti vielä asia mikä pitää ottaa huomioon. Kun pienelläkin budjetilla ostaa parasta mitä sillä saa, tulee se pitemmän päälle edullisemmaksi kuin halpojen, huonojen tuotekopioiden ostelu, varsinkin huonekalujen osalta. Vaikka hankkisi vähemmän, mutta parempilaatuista, se kestää tietysti kauemmin. Tyylit muuttuvat, mutta ajattomuus on aina in, ja kun perusasiat ovat pitkäikäisiä, voi sitten pikku yksityiskohdilla leikitellä enemmän.