Apua joululahjapohdintaan

Apua joululahjapohdintaan

Joulu lähestyy ja joululahjojen pohtiminen aiheuttaa taas päänvaivaa. Jotenkin haluaisi antaa kaikille jotain henkilökohtaista, mutta toisaalta askarteluun ei ole aikaa. Itsetehty lahja on toki aina arvokas ja esimerkiksi kynttilöiden tai saippuan valmistaminen ei vaadi kummempia etukäteistaitoja. Myös herkkujen valmistaminen ilahduttaa lahjan saajaa varmasti, erityisesti jos olet hieman urkkinut mistä juuri hän voisi pitää. Mutta ostettuunkin lahjaan voi saada henkilökohtaista tuntua pienillä lisäyksillä. Mitäpä jos panostaisit vaikka paketointiin tai korttiin? Tai hankkisit tavaran sijaan elämyslahjan?

Pieniin paperilaatikoihin on kätevä pakata vaikka korvakorut tai jotain muuta pientä, ja paketti itsessään on jo omiaan tuomaan hyvän mielen. Paperilaatikot on helppo tehdä itse tai etsiä erilaisia sopivia paketteja vaikka kirpputorilta. Koristele kokonaisuus lahjanarulla tai ruusukkeilla ja siinä onkin jo todella juhlava paketti. Saman voi toki tehdä vaikka lahjaksi ostetuille tee- tai kahvipaketeille tai pulloille. Mikäli et ehdi juosta etsimässä sopivia koristeluita tai lahjoja, netti on pullollaan ideoita ja ostopaikkoja. Käsitöiden ystävä löytää etsimänsä vaikka Etsy.comista, joka on sivusto jossa ihmiset voivat myydä itse tekemiään esineitä, koruja, asusteita tai mitä tahansa. Usein näihin lahjoihin saa lisättyä oman kaiverruksen tai muistiinpanon.

Elämyslahjat ovat suosittuja ja syystä. Tavara unohtuu pian, mutta yhdessä vietetyt hetket säilyvät muistoissa pitkään. Miehiltä kysyttäessä usein hartaana toiveena tuntuu olevan, että arjesta pääsisi hetkeksi pakoon vaikka yhteiselle hotellimatkalle Tallinnaan oman puolison kanssa ja mielellään niin, että lastenhoito on järjestetty valmiiksi. Kaikenlaiseen rentoutumiseen ja hemmotteluun liittyvät palvelut tuntuivat olevan suosittuja sekä miesten että naisten keskuudessa, ja kieltämättä ajatus rentouttavasta hieronnasta tuntuu aika mukavalta. Ylipäänsä lahjoissa arvostetaan sellaista pientä arjen luksusta, jota ei raaski tai huomaa itse itselleen antaa. Erilaiset illallispaketit antavat mahdollisuuden tutustua uusiin makuihin tai koko perhe voi lähteä nauttimaan ongelmanratkaisusta exit-room -peliin. Kirjat ovat edelleen toimiva lahja, mikäli saaja nauttii lukemisesta. Kirjankaan ei tarvitse olla aina uutena ostettu. Itse olen nauttinut siitä, kun olen saanut ystäviltäni lahjaksi käytettyjä kirjoja, jotka he ovat nimenneet lempikirjoikseen. Tällöin pääsen tutustumaan sekä syvemmin ystävääni että yleensä todella hyvään kirjaan.

Lahjojen antamisessa tärkeää onkin se, että uskaltaa asettautua rehellisesti lahjan saajan asemaan ja miettiä mitä hän todella haluaa. Se ei välttämättä ole ollenkaan sitä mitä haluaisimme heidän haluavan, mutta sitä suurempi rakkauden ele on lahjoittaa juuri toisen haluama lahja. Ennen toimivia lahjoja olivat myös CD:t ja leffaliput, mutta nykyään niitä voi kätevästi korvata esimerkiksi maksukanavapaketilla tai vaikka Spotify-tilauksella. Myös lehtitilaukset tai erilaiset nettipohjaiset valokuva-, kirjoitus- tai musiikkiohjelmat voivat olla hyviä lahjoja saajan harrastuksista ja mieltymyksistä riippuen. Joillekin voi toimia myös lahjakortti uuden harrastuksen aloittamiseen, mutta tässäkin tapauksessa toiveen on ollut hyvä tulla lahjan saajalta alun perin, muuten kuntosalijäsenyys voi tuntua liian vihjaavalta lahjalta. Teatteri-, museo- tai konserttiliput ovat usein mieluinen lahja, erityisesti jos olet itse lähdössä kaveriksi tai lippuja on kaksi.

Joululahjoja, tai mitä tahansa lahjoja, antaessa kannattaa muistaa miksi ne haluaa antaa. Erityisesti läheisten ihmisten kohdalla syy on yleensä halua ilahduttaa ja näyttää rakkautta. Tällöin kannattaa unohtaa viime hetken paniikkilahjat, sillä ne harvoin osuvat nappiin. Jos budjetti on rajallinen tai lahjan saajalla on jo kaikkea, ajan antaminen on aina arvokkaampaa kuin mikään esine. Ole aidosti läsnä hetkessä, kuuntele, hyväksy ja rakasta. Siitä tulee varmasti joulun paras tunnelma.